
Veel bodeguero´s komen in het asiel terecht. En dit terwijl het allebei zulke fijne hondjes zijn.
Dit ras is in Nederlanden België (en de rest van de wereld) nog een volkomen onbekend hondenras en moet vooral niet verward worden met de Jack-Russell.
Een bodeguero is een krachtig, en vooral ook gezond, nog volkomen oorspronkelijk (al vanuit de 18e eeuw) hondje, een echte (werk)hond, die heel veraf staat van de overbekende Jack Russell. Het is een leuk, lief, sterk, zeer intelligent en vooral zeer trouw hondje die door zijn afmetingen (34.9–42.9 cm) ook nog handzaam is.
Een stukje geschiedenis
De verschillende namen:
1. Ratonero (rattevanger)
2. Bodeguero Andaluz (bodeguero komt van bodega,wijnkelder, daar worden ze gebruikt om de wijnvaten vrij van ratten en ander gespuis te houden)
3. Perillo Ratero (rattenhondje)
De bodeguero is ontstaan ongeveer aan het einde van de 18e eeuw, met de komst van de Engelse wijnhandelaren in de provincie Cadiz.(Zuid Spanje). De Engelsen hadden vooral gladharige fox terriërs bij zich, die ze lieten kruisen met de al aanwezige plaatselijke hondjes, die gebruikt werden als rattenvanger in de bodegas. Deze kruisingen leverden al snel een grote homogeniteit op en uitstekende rattenvangers. Vanaf dat moment is men ze dan ook op kleur gaan selecteren, dat werd dus wit. Vooral ook omdat je ze dan goed kon zien in de donkere gewelven van de in die dagen nog onverlichte wijnkelders!
Vanaf oktober 1993 zijn de eerste officiële statuten van de fokverenigingen aan het ministerie van binnenlandse zaken voorgelegd en wordt de Club National de Pero Ratonero Andaluz opgericht. Deze presenteren de hond ook in de rest van Spanje. In 2000 wordt het ras officieel erkend door het ministerie van landbouw en la Real Sociedad Canina de España. Tot nu toe wordt het ras nog niet erkend door het FCI ,noch internationaal, als zijnde nieuw ras.
De bodeguero als huisgenoot.
De bodeguero heeft een gezonde dosis energie, beter gezegd levenslust.! Het is tenslotte een werkhondje! Gemaakt om alert, beweeglijk, oplettend, en supersnel te zijn. Het is geen zenuwlijder,( al zal er heus ook wel eens eentje bij zitten!) hij wil er gewoon op uit! Het is een echt sportief hondje! Het is dus vooral geen hondje voor luie mensen, want er moet iedere dag flink mee gelopen, gespeeld en gerauschd worden! Hij wil niets liever dan met u de hele wereld verkennen, gun hem dan ook deze kans, al kan het best zijn dat hij in het begin nog overal aan moet wennen, en u krijgt het meest blije hondje van de hele wereld! En ja, de bodeguero glimlacht!
Let wel op: het is en blijft een jachthondje, al worden ze vaak in het asiel achter gelaten omdat ze dit niet goed doen, het instinct zit erin. Laat hem dan in het begin als u hem nog niet zo goed kent, alleen los op veilige stukken, waar u hem goed kan zien. Beter op het strand dan in het bos, bv! Gewoon blijven wachten, hij komt terug! De bodeguero is een zeer intelligent en sterk hondje, maar zeker ook een heel lief en aanhankelijk hondje. Hij heeft een mooi stevig, lekker compact gespierd lijfje, op mooie hoge elegante pootjes, en een lekker glad velletje. En dan zijn prachtige batman koppie! Het is een echt knuffelbeertje!
Net als de podenco en de galgo is de bodeguero nog een heel oorspronkelijk hondje,dat weinig (leuk) contact met de mens heeft gehad. Ook het leven in huis kennen ze nauwelijks, al bevalt ze dat al snel!
Het zijn echte honden, laat ze dat dan dan vooral ook kunnen zijn en u hebt er een heerlijke lekkere gekke ,superlieve en trouwe vriend voor het leven aan!
Bent u nu een van diegenen die al deze tijd terwijl u de adoptiehondjes bekeek gedacht heeft, aaaah wat een lieverdje, das wel iets voor mij, maar heeft u het vanwege de “jack-russel-mix” niet aangedurfd: dan zou ik zeggen: SLA UW SLAG!
-
Hebt u de pech een luie bodeguero te pakken te hebben, neem hem of haar gewoon lekker mee in de rugzak!
-
Als u dan eindelijk voor hem of haar gezwicht bent, bedenk dan: met twee wordt het pas echt leuk!!
-
En mocht hij al een keer helemaal supertrots met een muis of rat aan komen zetten, schrik dan niet, en wordt vooral niet kwaad, maar bedank hem vriendelijk voor zijn cadeau. Het is juist zijn of haar manier om u eens fijn te bedanken en eens lekker extra in de bloemetjes te zetten!

